Johs. H. Giæver AS

Den forretning som Johs. H. Giæver overtok i 1868 var startet av Tomas A. Lyng den 22. august 1795 i følge kopi av kongelig bevilling. Tomas A. Lyng var gift med den legendariske «Mor Lyng» som selv fikk 12 barn hvorav ingen levde opp. Historien forteller at hun tok til seg 32 pleiebarn da hun ikke var forunt å ha egne barn.

Bygningene på Havnnes ble ikke brent under evakueringen høsten 1944 – i motsetning til alle andre hus på Uløya. Ved hjemkomsten i mai 1945 ble det funnet plakater med beskjed på tysk om at stedet ikke skulle brennes da det hadde kunsterisk verdi (Künstlerisch wertvoll – daher nicht zerstören! var skrevet med tusj på cellulosepapp –krisetidens kraftfôr.)

Om du vandrer mellom husene på Havnnes vil du legge merke til de tre hus som danner en grense mellom inntun og uttun, uttunet er rødmalt og inntunet er hvitmalt. (Hvitmalingen var finest, men rødmalingen var billigst.)

Firmaet Johs. H. Giæver AS driver i dag sin virksomhet på flere steder; Havnnes, Djupvik og Henningsvær. Vi driver en utstrakt virksomhet med produksjon og eksport av fiskeprodukter, fortrinnsvis tørrfisk.

På Havnnes driver vi også en landhandel hvor man får kjøpt det meste man trenger av dagligvarer. Utvalget er ikke så stort som det var hos de gamle landhandlerne hvor man fikk kjøpt alt fra strikkepinner og fiskeutstyr til klær og sko.

Vi kan tilby nybakt brød og ferske aviser allerede fra klokken 0900. Vi har også post i butikk, så vi sørger for at øyas innbyggere får posten sin fra butikken åpner og de har mulighet til å hente og sende pakker, brev og postoppkrav. Det er også mulig å ta ut penger fra konto i DnB, og vi har betalingsterminal. (ApplePay, GooglePay, Vipps, VISA, MasterCard og American Express). Vi har også 95 oktan bensin og diesel til båt.

I Gammelbrygga fra 1893 har vi et lite museum med gjenstander som har vært til salgs i den gamle landhandelen, samt en del gammelt kontorutstyr. I 2 etasje har vi en unik fotoutstilling med bilder tatt av Annie Giæver. Bildene er tatt mellom år 1900 og 1955 og viser dagliglivet langs kysten i denne perioden. Utstillingen inneholder også bilder fra reinraidene fra Kautokeino og ut til kysten da reinen skulle ut på sommerbeite. Utstillingen er vel verdt et besøk.

Vi lå der bak Hundrede Mile og hele Alverden gjemt Selv landets børn trodde halvt vi var til men vidste det ei bestemt. Og noget så stedt til Hvile Nei noget så håbløst Glemt